האינטרנט של הדברים (IOT) – כל מה שרציתם לדעת
האינטרנט של הדברים
בשנת 1999 עלה יזם הטכנולוגיה הבריטי קווין אשטון על הבמה בכנס שערך תאגיד מוצרי הצריכה פרוקטר אנד גמבל. כשהוא ירד מהבמה נולד מונח חדש והיסטורי: האינטרנט של הדברים. "הייתי יכול לטעות, אבל אני די בטוח שהמונח שטבעתי התחיל באותה מצגת", סיפר בעבר ל-"RFID ז'ורנל". מיד עם תחילת המצגת אשטון מגנט את תשומת הלב של באי הכנס כשהראה כיצד ניתן לחבר את רשת האספקה של הקונצרן לרשת האינטרנט. "העובדה שהייתי כנראה האדם הראשון לומר 'האינטרנט של הדברים' לא נותן לי זכות להגדיר לאחרים איך להשתמש בביטוי", אמר אשטון, "אבל מה שהתכוונתי, ועדיין מתכוון לכך כיום, הוא זה: המחשבים והאינטרנט תלויים כמעט לחלוטין בבני אדם בקבלת מידע ואילו בני אדם מוגבלים בזמן ודיוק ומתקשים לארגן כמות עצומה של מידע. החיבור ביניהם הוא דבר גדול". כיום העולם כולו – הבית, מקום העבודה והמרחב הציבורי, הם האינטרנט של הדברים, או באנגלית – IOT, כלומר Internet of Things.
מה זה IOT?
האינטרנט של הדברים מתייחסת לרשת של חפצים פיזיים, שבהם אלקטרוניקה, תוכנה וחיישנים המאפשרים תקשורת מתקדמת בין החפצים ומחברת בין אנשים, מערכות ויישומים אחרים כדי לאסוף ולשתף מידע. IOT התפתח מהתפתחות של טכנולוגיות אלחוטיות, מערכות מידע והאינטרנט, שהפכו לתקשורת בין מכונה למחשב (M2M), כלומר, מכונות המתחברות זו לזו באמצעות הרשת ללא אינטראקציה אנושית.כבר ב-1982 נוצר הניסיון הראשון ליצור זאת כשחוקרים באוניברסיטת קרגני מלון שבפנסילבניה חיברו מכונת משקאות לרשת מחשבים וגרמו לה לדווח על המלאי והאם המשקאות קרים. כיום, בעידן הדיגיטלי, קיימת תקשורת מפותחת בין מכשירים שונים דוגמת סמארטפונים ומחשבים לבין מכונות מכניות ודיגיטליות דוגמת מכונת כביסה או מדפסת.
האינטרנט של הדברים כיום - ובעתיד
בזכות האינטרנט של הדברים אפשר להתקין מערכת בית חכם שבאמצעותה תשלטו במערכות השונות בבית באמצעות אפליקציה. דרך הסמארטפון שלכם אפשר להתחבר מרחוק אל מצלמת האבטחה ולראות מה קורה בבית, להפעיל או לכבות את התאורה או לשוחח עם מי שנמצא בבית באמצעות מערכת כריזה ושמע דו-כיוונית.IOT נמצא לא רק בבית או במשרד, אלא גם במרחב הציבורי. כיום ערים רבות בעולם הופכות ל"ערים חכמות", כשבאמצעות האינטרנט הן לא רק מספקות שירותים שונים לתושב - מנקודות WiFi חינם ברחבי העיר ועד רישות הרחובות במצלמות אבטחה. בעזרת האינטרנט של הדברים מנהלות הערים החכמות מערכות חינוך, תחבורה, רפואה ותשתיות שונות. בזכות IOT הניהול השוטף של ענייני העיר יעיל יותר.
לפי ההערכות, בשנת 2020 יהיו כ-21 מיליארד מכשירים מסוגים שונים המחוברים לאינטרנט. IOT יהיה חלק בלתי נפרד מהאינטראקציה שלנו עם חפצים יומיומיים וכפועל יוצא גם עם אנשים. כדי לבצע פעולות מסוימות יותר ויותר אנשים ישתמשו בפקודות קוליות לאלקסה, סירי וגוגל אסיסטנט - אותן תוכנות שמשמות "עוזרות אישיות" וביכולתן לבצע מגוון רחב מאוד של פעולות.
השינוי יורגש גם באביזרים שעתידים לשנות את חיינו. הבגדים שנלבש יעקבו אחרי הביצועים הספורטיביים שלנו ויספקו לנו דו"ח מפורט על כל אימון אשר יישמר בענן; תעשיית הרכב והייטק יפתחו את מכוניות אוטונומיות ש"ידברו" באותה שפה עם חיישנים שירשתו את הרחובות; שבבים שמוטמעים בחפצים ופריטים יסייעו לשנע אותם במהירות ולאתר אותם במקרה של אובדן; מערכות שונות בשדות חקלאיים יספקו מידע בזמן אמת על לחות האדמה, קרינת השמש ומהירות הרוח ומערכות אחרות יחליטו בהתאם לתנאים האם ובכמה להשקות את השדה. אלו רק דוגמאות קטנות ומגוון עצום של חידושים ושינויים שצפויים לקרות בעשור השלישי של המאה ה-21.
איך שומרים על אבטחת האינטרנט של הדברים?
המגמה הברורה לפיה יותר ויותר מכשירים מחוברים לרשת מחייבת טיפול בשני תחומים: גלישה איכותית ועוצמתית שתאפשר למכשירים לפעול באופן רציף ותקין, ואבטחה ברמה הגבוהה ביותר כדי למנוע פריצות של האקרים ולהגן על הפרטיות.לשם כך, חשוב להקפיד על כך שרשת ההגנה תשב ישירות על הראוטר הביתי, שהוא הצומת הטכנולוגי הראשי בבית, ואם אתם משתמשים במכשירים שמעצימים את העוצמה והטווח של ה-WiFi, הרי שהוא חייב להיות מסוגלת לתמוך באביזרים אלה.
נתב Be, לדוגמה, מספק לבית אבטחת סייבר מקיפה המונעת חדירה לפרטיות ואף מעדכנת אותנו על כך, וגם תומך בגלישה של מעל 30 מכשירים המחוברים לאינטרנט בו זמנית. בנוסף, נתב Be כולל הגנת סייבר, מספק WiFi איכותי, יודע לבחור את הרשת הטובה ביותר לגלישה אופטימלית ומשדרג את חוויית הצפייה בתוכן אינטרנטי. בעתיד, נתב Be יאפשר גם חיבור לכל החשיינים ומוצרי הבית החכם בעולמות ה- IOT.