מה זה סוס טרויאני?



 
העולם הדיגיטלי שואב השראה מעולם החי כשמדובר בתוכנות זדוניות. למחשב שלנו עלול לחדור "וירוס" וישנן "תולעים" שנושאות קוד זדוני ומעבירות אותו ממחשב אחד למחשב אחר, אבל אין ספק שהשם המיתולוגי ביותר לתוכנה מזיקה הוא "סוס טרויאני". באמת שהשם הזה הוא מטאפורה מושלמת לאחד האיומים הגדולים ביותר על המחשב שלכם.
 
מקור השם בסיפור הקרב המפורסם בעיר טרויה מימי יוון העתיקה, כאשר היוונים ניסו לכבוש אותה במשך עשר שנים אך לא הצליחו לפרוץ את חומותיה, עד אשר הגה אודיסאוס תכסיס - היוונים בנו סוף עץ חלול ענק, השאירו אותו מחוץ לחומות ונסוגו. הטרויאנים חשבו כי זו מתנה מהאלים, הכניסו את הסוס אל תוך העיר ולא ידעו כי בתוך "בטן" הפסל מסתתרים לוחמים יוונים. אלה יצאו מבטן הסוס בחשכת הליל, פתחו את שערי העיר לחיילים האחרים וטרויה נכבשה. כך בדיוק פועלת תוכנת "סוס טרויאני" בעולם המחשבים.
 
התוכנה הזדונית חודרת למחשב שלכם במסווה תמים לכאורה כמו קובץ המצורף לדואר אלקטרוני, התחברות לאתרים לא מוכרים עם תכנים לצפייה ישירה או תוכנה חינמית להורדה - מהרגע שהתוכנה או הקובץ הורדו למחשב  הם מותקנים בו ומתחילים לגרום נזק.

 

תוכנה זדונית שקטה וקטלנית

 
הביטוי "סוס טרויאני" הוטבע לראשונה ב-1974, בדו"ח של חיל האוויר האמריקאי שסקר פגיעות במערכת המחשוב והפך פופולרי בעקבות נאומו של חלוץ מדעי המחשב האמריקאי קן תומפסון על מידת הביטחון בנוגע לתוכנות מחשב.
 
בניגוד לווירוסים ולתולעים – סוג של קוד זדוני, שמשכפל את עצמו על ידי שינוי קוד של תוכנות מחשב אחרות ומפיץ את עצמו – המטרה של הסוס הטרויאני היא לפעול בשקט, בחשאי, באופן שבו המחשב נראה לנו תקין לגמרי ולא עולה בלבנו חשש שהוא נגוע בתוכנה אשר הופכת אותו לפרוץ.

תקיפת סוס טרויאני
 
כך, בעוד שאנחנו משתמשים במחשב ללא כל חשש באשר לבטיחות המידע שבו, הסוס הטרויאני עלול באותו זמן ליירט סיסמאות ופרטים אישיים הקשורים לחשבונות מייל ואשראי, לאסוף מידע אישי כמו תמונות וסרטונים שעשויים לשמש האקרים שרוצים לגנוב זהות ולשלוט ברשת המחשבים שלכם. הסוס הטרויאני מאפשר לתוקף להתחבר למחשב שלכם מרחוק או לשלוף ממנו מידע כל אימת שיחפוץ בכך ומבלי שתרגישו.




 

איך מתגוננים מפני סוס טרויאני?

 
ישנם כמה סוגים נפוצים של סוסים טרויאנים, לדוגמה Exploit שמנצל פרצת אבטחה בתוכנת המחשב שלכם ומאפשר גישה ישירה לקבצים; Rootkit שמסווה פעולות מסוימות במערכת המחשב שלכם ומאפשר לתוכנה הזדונית לפעול מבלי שתוכלו להבחין בה; DDoS שהיא ראשי תיבות של “התקפת מניעת שירות מבוזרת”, שהופכת שירות מקוון ללא זמין על ידי הכרעתו ביצירת עומס חריג על משאבי המחשב, או Spyware שמשיגה מידע אישי מהמחשב על ידי העתקת קבצים או מעקב אחר האתרים בהם אתם מבקרים.

התקפת DDOS
 
ישנם שני סוגים של הגנה מפני סוס טרויאני - הגנה טכנית והגנה טכנולוגית. ההגנה הטכנית תלויה בעיקר בנו - בפעולות שאנחנו עושים במחשב. כשאתם משתמשים במחשב אך תקליקו על לינקים מכתובות לא מוכרות, אל תמסרו סיסמאות לבוטים באתרי שירות שונים, הימנעו מלחיצה על פרסומות קופצות שנראות חשודות וכמובן - לא להוריד תוכנות מאתרים לא מוכרים ולא מאובטחים.
 
גם אם אתם נוקטים משנה זהירות בפעולות שאתם מבצעים במחשב, ההגנה היעילה וההרמטית יותר היא זו הטכנולוגית. כדאי מאוד להתקין אנטי וירוס מתקדם שיספק לכם הגנה בזמן אמת מפני וירוסים ותוכנות זדוניות אחרות - בבית ומחוצה לו. אנטי וירוס מגן גם על הפרטים האישיים ברשתות החברתיות, מזהה תוכנות כופר וחוסם להן גישה לקבצים ומספק הגנה מפני חשיפת פרטי האשראי והבנק.


אנטי וירוס של McAfee יספק לכם הגנה מקיפה מפני הסכנות ברשת על מחשבים אישיים, סמארטפונים וטאבלטים ואף יגן על הנתב הביתי מפני התקפות DDoS ופגיעה של אתרים זדוניים ישירות על הנתב (לנתב תומך בלבד). אנטי וירוס זה זכה בכמה פרסים בתחום תוכנות האבטחה, הוא מבצע סינון לתוצאות החיפוש ברשת ומסמן את הדפים המסוכנים לגלישה.



אנטי וירוס

 
התוכנה מקיפה מאוד וכוללת הגנה מפני וירוסים, תוכנות ריגול וסוסים טרויאניים. ממשק התוכנה הוא בעברית, התוכנה מתעדכנת באופן שוטף ואין צורך לבזבז זמן וכסף על חידוש רישיונות ועדכוני תוכנה.

אם יש לכם שאלה או נתקלתם בבעיה יש למי לפנות, המקצוענים של בזק עומדים לרשותכם 24 שעות ביממה בתמיכה חינם, בטלפון: 166. בעלות של עשרה שקלים בחודש בלבד, לשני רישיונות, סוסים טרויאנים יהיו מבחינתכם חלק מהמיתולוגיה היוונית בלבד.